O zdrowiu

O zdrowiu

PRZYPRAWY, KTÓRE CHRONIĄ TWOJE ZDROWIE

http://gurbacka.pl/7-super-przypraw-ktore-chronia-twoje-cialo/

Czy wiesz o tym, że wiele ziół i przypraw zawiera duże ilości silnych antyutleniaczy, nie spotykanych w takich ilościach w owocach i warzywach. Przyprawy takie jak cynamon, goździki i kurkuma, zawiera 50 razy więcej przeciwutleniaczy niż np. jagody!

zioła na odchudzaniePo co te przeciwutleniacze? Korzyści z ich posiadania są ogromne, bo chronią nas przed wieloma groźnymi chorobami, takimi jak min.rak, choroby serca, cukrzyca, zapalenia stawów, Alzheimerem, spowalniają proces starzenia się skóry oraz naszych organów wewnętrznych. Im więcej ich posiadasz, tym mniejsze ryzyko chorób.

Zioła i przyprawy dodane nawet do prostych dań, mogą znacząco podwyższyć ich zdrowotne właściwości, dodać wartości odżywczych i przeciw-utleniających.

OTO 7 SUPER ZIÓŁ I PRZYPRAW, KTÓRE WARTO JEŚĆ:

1. Bazylia

To cudownie pachnące zioło ma silne działanie przeciwzapalne.

Substancje zawarte w bazylii działają na zapalenie stawów, alergie i stany zapalne jelit, a to tylko kilka schorzeń, na które bazylia może pomóc.

Ponadto bazylia pomaga zwalczyć bakterie wywołujące zatrucie pokarmowe min. E.coli.

Bazylia jest również doskonałym źródłem beta-karotenu, który zapobiega powstawaniu wolnych rodników. To one są główną przyczyną chorób serca, nowotworów i wielu innych poważnych dolegliwości.

Bazylia jest także doskonałym źródłem witaminy K, wapnia i magnezu, który dba o zdrowe kości i naszą kondycję psychiczną.

Warto dodawać zarówno świeże liście jak i suszone do wielu potraw.

Oczywiście najbardziej pasuje do pomidorów, ale świetnie smakuje także w twarożku.

2. Tymianek

Tymianek wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Doskonale zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Należy do roślin, które wspomagają proces odchudzania. Dodawana do potraw w postaci przyprawy, głównie do mięs, pomaga w ich trawieniu, szczególnie w przypadku bardzo tłustych potraw. Ponadto przyśpiesza przemianę materii. Łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych daniach.

Tymianek jest jednym z ziół, które należy jeść w profilaktyce antyrakowej. Uspokaja nerwy, łagodzi depresję, koszmary senne. Wiele źródeł podaje także, że leczy bezsenność.

Ostatnie badania wskazują także, że tymianek zwiększa ilość DHA ( jeden ze składników kwasów omega-3) w mózgu, nerkach i sercu.

3. Morwa biała.

Morwa stosowana jest bardzo często jako środek wspierający odchudzanie. Zawarte w niej związki zmniejszają przyswajanie węglowodanów, ograniczając tym samym odkładanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo sprzyja ona obniżaniu cholesterolu we krwi oraz jest środkiem przeciwzapalnym. Wyraźnym efektem stosowania morwy białej, jest zmniejszone łaknienie, szczególnie na słodycze.

Każda część tej rośliny jest jadalna i różni się właściwościami zdrowotnymi. Liście morwy białej bogate są w witaminy, jak B1, B2, B6, PP. Owoce zawierają cukry proste, maltozę, sacharozę, glukozę. Flawonoidy, dzięki swemu antyoksydacyjnemu działaniu zapobiegają cukrzycy, niwelując jej powikłania.

4. Cynamon.

To jedna z przypraw, która ma największe właściwości antyoksydacyjne. Jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, zarówno przy cukrzycy 1 jak i 2 typu. Jedno z badań wskazuje nawet, że codzienne spożywanie 2 łyżeczek cynamonu może zmniejszyć poziom cukru we krwi o 20-30%. „Przy okazji” spada też poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Dzięki temu, że cynamon pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i wydzielanie insuliny, może pomóc kontrolować apetyt… a to oczywiście wpływa na naszą wagę.

Cynamon jest także silnym przeciwutleniaczem, dzięki któremu możemy zachować młody wygląd i piękną skórę.

Związki zawarte w cynamonie min. aldehyd cynamonowy, eugenol, octan cynamylu, linalol, mają bardzo szerokie działanie. Działają silnie antyseptycznie, przeciwbólowo i znieczulająco, mają również działanie ściągające,przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, rozgrzewające i przeciwbólowe.

Cynamon Świetnie smakuje niemal z każdym daniem. Można go dodawać zarówno do ciast, deserów, napojów ( np. świetnie smakuje z kawą) jak i do pieczonych mięs. ( często nacieram nim kurczaka- przez co jego smak staje się bardziej „orientalny”).

5. Pieprz cayenne.

Pewnie już o nim słyszałaś, ale czy wiesz jak działa? To jedna z bardziej pikantnych przypraw, która nie tylko nadaje pikantny smak potrawom. Jej działanie podnosi tempo metabolizmu, przez co nasz organizm szybciej spala tłuszcz. Myli się ten, kto myśli, że pikantny pieprz drażni żołądek. Wprost przeciwnie. Cayenne pobudza enzymy trawienne i zapobiega wrzodom żołądka. Cayenne obniża też poziom złego cholesterolu LDL we krwi, stężenie trójglicerydów.

Zmniejsza powstawanie szkodliwych skrzepów krwi, z których każdy może prowadzić do ataku serca i udaru mózgu.

Ma też działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Łagodzi objawy zapalenia stawów i bólu głowy.

Ma także działanie wspierające odporność organizmu. Zawiera duże ilości beta-karotenu i wit. A, już dwie łyżeczki pokrywają aż 47% zapotrzebowanie na te składniki. To właśnie min. wit. A i beta-karoten chronią nas przed wirusami i pasożytami.

Spróbuj dodawać pieprz cayenne do potraw. Idealnie jest natrzeć nim kurczaka, dodać szczyptę do koktajlu, lub dodać do sosu czy dresingu do sałaty.

6. Goździki.

Zna je prawie, każdy, ale nie każdy ich używa. Mają słodki, lekko pikantny smak. Zawierają eugenol, caryophyllene i tannins. Związki te mają silne właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze. Pomagają zwalczać infekcje i łagodzą problemy trawienne. Działają osłonowo na układ trawienny. Goździki mają też leczniczy wpływ na wrzody żołądka, wymioty i wzdęcia.

Najbardziej znane jako środek na ból zębów i to prawda, ponieważ goździk przyłożony do obolałego zęba, łagodzi ból i łagodnie go znieczula. Olejek z goździka używany jest jako środek znieczulający.

Goździki zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek, co z kolei chroni nas przed rakiem.

Olejek goździkowy zabija bakterie, grzyby i pasożyty jelit, dlatego świetnie nadaje się do leczenia biegunki i owsików. Jest bardzo skuteczny na wszelkie zadrapania, skaleczenia, zakażenia grzybicze, swędzące wysypki, ukąszenia, oparzenia, a nawet siniaki.

Goździki wzmacniają smak potraw. Na święta przyprawia się nimi szynkę, ale świetnie smakuje też z pieczonymi warzywami. Wystarczy „wbić” nasionka w cebulę, paprykę czy warzywa korzenne i upiec.

7. Kurkuma

Ten żółto-pomarańczowy proszek, ma działanie podobne do narkotyków i silnych leków przeciwzapalnych, ale w przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Istnieją badania, które wskazują, że jej działanie spowalnia rozwój choroby Alzheimera.

Spożywanie kurkumy przynosi doskonałe efekty lecznicze w chorobie jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, chorobie Crohna i zapaleniu stawów. Kurkuma poprawia pracę wątroby, obniża homocysteiny i zapobiega chorobom serca. Jest jedną z najsilniejszych przypraw przeciwnowotworowych. Wyszukuje komórki rakowe, modyfikuje ich DNA przez co doprowadza do ich zwalczenia.

Ma też działanie antyseptyczne i wspomaga gojenie się ran.

(http://gurbacka.pl/7-super-przypraw-ktore-chronia-twoje-cialo/)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany.

Możesz używać następujących tagów i znaczników HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>